Friday, 1 November 2013

Jenis-jenis bahan kimia

Semasa menjalankan pemprosesan makanan, pengilang akan menambahkan bahan kimia. Bahan kimia ini menpunyai fungsi yang tertentu:

(a)   Bahan pengawet

Fungsinya akan menyebabkan makanan tahan lama. Contoh bahan pengawet merupakan garam dan gula. Biasanya bahan awet digunakan dalam buah-buahan kering dan sos.












(b) Pewarna


Fungsinya untuk menyebabkan makanan mempunyai kelihatan yang sedap. Pandan memberi makanan berwarna hijau dan caramel memberi makanan berwarna coklat. Kaya dan kicap pula dapat menambah pewarna.


(c) Perisa

Fungsinya dapat menambah rasa supaya makanan menjadi lebih sedap. Sebagai contohnya monosodium glutamate yang sentiasa menambah dalam makanan ringan dan mee.

(d) Penstabil

Penstabil dapat mencegah makanan dari termendap ke bawah. Gam akasia merupakan salah satu contoh penstabil. Ia sentiasa terdapat dalam sos dan mayonis.

(e) Pengantiokida

Ia dapat mencegah makanan berlemak menjadi busuk. Vitamin E dan BHT merupakan contoh bahan pengantiokida. Minyak masak sentiasa terdapat bahan pengantiokida.



1 comment:

  1. JTG Marriott Atlantic City Hotel & Casino - JTG Marriott
    Book JTG Marriott Atlantic City Hotel 공주 출장마사지 & 고양 출장샵 Casino - Your Vacation 포항 출장샵 Awaits Awaited at JTG Marriott Hotel & 당진 출장샵 Casino. 여주 출장마사지

    ReplyDelete