(a) Bahan pengawet
Fungsinya akan menyebabkan makanan tahan lama. Contoh bahan pengawet
merupakan garam dan gula. Biasanya bahan awet digunakan dalam buah-buahan
kering dan sos.
(b)
Pewarna
Fungsinya
untuk menyebabkan makanan mempunyai kelihatan yang sedap. Pandan memberi
makanan berwarna hijau dan caramel memberi makanan berwarna coklat. Kaya dan
kicap pula dapat menambah pewarna.
(c)
Perisa
Fungsinya
dapat menambah rasa supaya makanan menjadi lebih sedap. Sebagai contohnya
monosodium glutamate yang sentiasa menambah dalam makanan ringan dan mee.
(d)
Penstabil
Penstabil
dapat mencegah makanan dari termendap ke bawah. Gam akasia merupakan salah satu
contoh penstabil. Ia sentiasa terdapat dalam sos dan mayonis.
(e)
Pengantiokida
JTG Marriott Atlantic City Hotel & Casino - JTG Marriott
ReplyDeleteBook JTG Marriott Atlantic City Hotel 공주 출장마사지 & 고양 출장샵 Casino - Your Vacation 포항 출장샵 Awaits Awaited at JTG Marriott Hotel & 당진 출장샵 Casino. 여주 출장마사지