Wednesday 13 November 2013

Proses Pencernaan Makanan


 Dalam tajuk ini, ada beberapa perkara yang perlu diberi penekanan, iaitu:
  • nama-nama struktur dalam sistem pencernaan (digestive system)
  • nama-nama kelas makanan (classes of food) dan jenis molekul terkecilnya (digested product) yang boleh diserap oleh badan
  • nama-nama enzim dan bagaimana ia menukarkan makanan yang kompleks kepada molekul makanan yang teringkas
  • larutan-larutan lain yang turut terlibat dalam proses pencernaan secara langsung dan tidak langsung
  • turutan-turutan pergerakan makanan dan pencernaanya dalam salur pencernaan manusia (alimentary track)
  • ciri-ciri persekitaran yang sesuai untuk proses pencernaan (seperti keadaan berasid atau beralkali, suhu yang sesuai dll.)
  • proses penyerapan zat makanan terkecil (digested products) ke dalam badan
  • eksperimen yang berkaitan dengan proses pencernaan dan proses penyerapan

Makanan dari perut (stomach) akan masuk ke duodenum (sebutan in English: di-o-de (e – emak) – nem). Seterusnya ke small intestine. Dalam duodenum inilah, adanya satu bukaan kecil yang menyambungkan duodenum dengan salur dari pancreas. Pada salur pancreas ini pula, terdapat satu lagi cabang salur dari gall bladder. Gall bladder ini terletak di liver (hati – bm. Ingat ya! Ini bukannya jantung! Walaupun dalam bahasa melayu, ia sering dimaksudkan sebagai jantung).

Proses Pencernaan (Digestion Process)


Digestion process melibatkan 2 jenis proses yang berlaku serentak, iaitu proses pencernaan secara fizikal (physical digestion) dan proses pencernaan secara kimia (chemical digestion).

Makanan yang kita makan, mempunyai struktur molekul yang besar. Oleh itu, ia sangat sukar diserap ke dalam sel-sel badan yang beribu-ribu kali ganda lebih kecil darinya. Oleh itu, ia perlu dikecilkan terlebih dahulu.

Proses Pencernaan Secara Fizikal (Physical Digestion)


Apabila kita mengunyah makanan (chewing and grinding) dengan menggunakan gigi, kita sebenarnya telah mengecilkan sedikit saiz makanan. Walaubagaimanapun, saiz makanan kali ini, tetap tidak dapat diserap oleh sel-sel badan. Kita memerlukan proses pencernaan secara kimia pula untuk mengecilkan lagi saiznya. Kedua-dua proses ini akan berjalan serentak di sepanjang salur pencernaan (alimentary track).

Anda mungkin faham sangat proses pencernaan fizikal oleh gigi kerana gigi tu keras. Namun, bagaimana pula dengan proses pencernaan fizikal di salur pencernaan lain? Bukankah oesophagus, perut, usus dan lain-lain strukutur adalah lembut. Bagaimana mereka boleh kecilkan (cernakan) saiz makanan?

Di sinilah anda belajar tentang istilah “peristalsis”. Peristalsis ialah satu lagi cara pencernaan fizikal selain menggunakan gigi. Ia merupakan proses di mana makanan ditolak menuruni salur pencernaan (alimentary track). Sambil menolak makanan inilah, dinding salur pencernaan akan menguncup dan mengendur menyebabkan ketulan makanan yang ditelan, ditekan-tekan sehingga ada antaranya yang pecah menjadi cebisan yang lebih kecil.

Oesophagus adalah suatu salur yang agak sempit. Oleh itu, ketulan makanan yang besar mungkin sukar melaluinya jika tidak menggunakan proses peristalsis. Proses peristalsis ini berlaku apabila otot eosophagus di atas ketulan makanan (bolus) mengecut, manakala otot di bawahnya mengendur. Keadaan inilah yang menyebabkan ketulan makanan itu tertolak ke bawah. Proses ini akan terus berlaku di perut dan juga di usus.

Anda juga boleh menunjukkan bagaimana proses peristalsis ini berlaku jika anda mempunyai satu salur getah (paip getah) yang sederhana panjang dan sebiji bola atau guli yang saiznya besar sedikit dari lubang salur getah tadi. Cuba masukkan bola itu ke dalam salur getah. Kemudian, fikirkan bagaimana untuk membolehkan bola itu keluar melalui hujung salur getah itu. Bagaimana ya?

Mudah sahaja. Anda hanya perlu menekan pangkal bola itu sedikit demi sedikit di sepanjang salur getah itu sehingga bola itu turun melalui hujung yang satu lagi. Proses menekan dan pergerakan bola itu adalah sama seperti proses peristalsis yang berlaku dalam badan kita.

Proses Pencernaan Secara Kimia (Chemical Digestion)


Proses pencernaan kimia bermula sejak dalam mulut lagi. Ini bermakna, selain pencernaan fizikal oleh gigi, pencernaan kimia juga berlaku di situ, iaitu jika ada karbohidrat dalam makanan itu.

Dalam ketujuh-tujuh kelas makanan yang telah anda pelajari sebelum ini, hanya karbohidrat, protein dan lemak sahaja yang akan dicerna (digest). Kelas-kelas makanan yang lain, semuanya akan terus diserap oleh badan tanpa perlu melalui proses rumit pencernaan. Maksud “cerna” ialah mengecilkan molekul makanan dari bersaiz besar dan kompleks kepada saiz molekul yang teringkas (simple digested products). Adakalanya, molekul teringkas makanan ini dinamakan juga sebagai produk akhir pencernaan (final products of carbohydrate, protein or lipid).

Anda mesti dapat membezakan molekul kompleks makanan dengan produk akhirnya. Kerana, ini merupakan bahagian yang sangat penting dalam proses pencernaan. Untuk itu, saya akan bahagikan perbincangan ini kepada pencernaan karbohidrat, protein dan lipid agar, anda dapat memahami dengan lebih baik bagaimana ketiga-tiga kelas makanan utama ini dicerna dan bagaimanakah rupa akhirnya.

Ada di antaranya mula dicernakan di mulut (contohnya, makanan berkarbohidrat seperti yang saya terangkan sebelum ini). Ada pula yang mula dicernakan di perut dan ada juga yang akan bermula di duodenum. Setelah dicernakan, semua karbohidrat, protein dan lipid akan menjadi molekul teringkas dan bersedia untuk diserap di usus kecil. Di usus kecil ada struktur bernama “villi” tempat makanan yang telah siap dicerna mulai masuk ke dalam salur darah. Dari salur darah, ia akan dianggkut pula ke seluruh sel-sel badan yang memerlukannya.

Pencernaan Karbohidrat

Roti, nasi, mee; semua makanan ini mengandungi karbohidrat. Karbohidrat merupakan antara kelas makanan yang sangat kompleks dengan keadaan molekulnya yang sangat besar. Tidak seperti molekul air yang hanya terdiri daripada 3 atom yang terikat bersama (2 atom hydrogen dan 1 atom oksigen), molekul karbohidrat terdiri daripada beratus sehingga beribu-ribu atom yang terikat bersama dalam pelbagai bentuk. Perbezaan molekul air dengan molekul karbohidrat umpama sebiji kacang hijau dengan segugus buah anggur. Oleh itu, daripada segugus buah anggur itulah, kita perlu patah-patahkan tangkainya agar menjadi setangkai anggur yang lebih kecil (walaupun, tidaklah sekecil kacang hijau).

Dengan itu, dapatlah hasil akhir karbohidrat ini diserap oleh badan dan seterusnya digunakan untuk menjana tenaga bagi tubuh kita. (Ingatkah lagi fungsi karbohidrat?... Karbohidrat digunakan untuk membekalkan tenaga kepada badan – supply energy to the body).

Karbohidrat wujud dalam pelbagai jenis, seperti kanji (starch), gula dari tebu, gula dari buah-buahan. Malah selulosa (cellulose) yang terdapat pada dinding sel (cell wall) tumbuhan juga merupakan sejenis karbohidrat. Namun, semua ini merupakan molekul karbohidrat yang sangat besar dan tak mampu diserap oleh badan. Oleh itu, apakah nama bagi molekul teringkas bagi karbohidrat ini?

Perlu diingat bahawa, sejenis enzyme HANYA untuk satu jenis molekul makanan sahaja (atau juga disebut substrate). Oleh itu enzyme bagi substrat kanji (starch) adalah salivary amylase. Maksudnya, salivary amylase (sejenis enzyme) akan bertindak sebagai pemotong molekul starch. Molekul starch yang telah dipotong ini kini dikenali sebagai maltose. Maltose masih merupakan molekul karbohidrat yang agak besar. Oleh itu, ia akan dicernakan sekali lagi di dalam duodenum.



Salivary amylase adalah enzim pencerna starch yang dihasilkan oleh kelenjar air liur (salivary glands). Ia boleh ditemui di bawah lidah dan di belakang tekak. Makanan berkanji yang kita makan akan dikunyah oleh gigi. Dalam pada masa yang sama ia akan dicampurgaul dengan air liur yang mengandungi salivary amylase agar molekulnya menjadi lebih kecil.

Walaubagaimanapun, bukan semua starch berjaya dicerna menjadi maltose. Oleh itu, makanan berkarbohidrat yang turun ke oesophagus, mungkin masih mengandungi starch. Ini juga bermakna, jika air liur kita tidak mengandungi salivary amylase, mungkin tiada maltose yang akan terbentuk di dalam mulut. Maka, turunlah makanan berkarbohidrat yang masih mengandungi starch ke dalam perut.

Sesampai di perut, makanan berkarbohidrat tidak akan mengalami sebarang proses pencernaan (tiada apa-apa yang berlaku di sini). Ini kerana suasana di dalam perut adalah berasid iaitu tidak sesuai untuk enzyme pencernaan starch. Malah, air liur yang beralkali dan bercampurgaul dalam makanan dari mulut akan dineutralkan pula oleh asid perut ini.

Seterusnya, makanan yang mengandungi starch ini akan dibawa ke duodenum. Di duodenum, makanan akan dicampurkan dengan pelbagai jenis enzyme. Enzyme ini dihasilkan oleh pancreas gland. Walaubagaimanapun, bukan semua enzyme itu akan bertindak balas ke atas makanan berkarbohidrat. Contohnya, pancreatic amylase akan mencernakan sekali lagi starch untuk ditukar menjadi maltose. Enzyme lain seperti protease and lipase akan bertindak ke atas proteins and fats. Saya akan terangkannya kemudian.

Fungsi pancreatic amylase adalah sama seperti salivary amylase. Yang membezakan kedua-duanya adalah tempat mereka di hasilkan. Lihat sahaja pada pangkal nama bagi kedua-dua enzyme ini.

Pada tahap ini, mungkin telah banyak starch yang berjaya ditukar menjadi maltose. Dari segi saiz, ia masih dikatakan molekul karbohidrat yang besar iaitu 2 kali ganda dari saiz glucose. Oleh itu, ia perlu menjalani proses pencernaan sekali lagi. Seterusnya, makanan akan memasuki pula usus kecil untuk menjalani proses pencernaan tahap yang terakhir.

Untuk pengetahuan anda nama bagi kebanyakan enzyme hampir sama dengan substratnya. Cuma, dihujung namanya ditukarkan kepada perkataan “ase”. Cuba lihat pada semua nama enzyme pencernaan makanan dalam chapter ini (amylase, maltase, sucrase, lipase, protease).

Glucose yang terbentuk ini kini, sudah boleh diserap ke dalam usus kecil melalui struktur bernama villi. Ini kerana ia telahpun menjadi molekul karbohidrat yang terkecil dan bersedia digunakan dalam proses respirasi sel untuk menghasilkan tenaga.










Untuk mengetahui dengan lebih lanjut. Bolehlah melihat video pencernaan yang telah disediakan ini.






No comments:

Post a Comment