Pada masa kini, bidang teknolog:i makanan berkembang maju di
Negara kita. Di sinilah terdapat beberapa factor perkembangan :
(a)
Untuk mengelakkan makanan dari dirosak oleh
mikroorganisma
(b)
Untuk memudahkan pencernaan
(c)
Untuk memperbaiki rupa makanan
(d)
Untuk mencegah jangkitan penyakit dan
menambahbaikan kandungan nutrien yang terdapat dalam makanan
Manusia telah mengenalkan beberapa cara pemprosesan makanan,
iaitu:
Makanan diletakkan dalam tin dan
dipanaskan pada suhu 116 dan -121,ditutup dan dipateri. Contoh makanan yang
melalui proses pengetinan ialah kari daging, ayam dan tuna. Kebaikan proses pengetinan merupakan makanan
boleh disimpan lama dan senang dibawa ke mana-mana. Namun, kelemahannya
merupakan tin mahal dan jika tin kemek akan menyebabkan makanan terdedah kepada
jangkitan mikroorganisma serta bahan toksik dari tin.
(b)
Pempasteuran (pasteurization)
Pemanasan cecair pada suhu 63
selama 30 min. Makanan seperti susu, wain dan jus dihasilkan melalui proses
pempasteuran. Melalui proses tersebut, kebanyakan mikroorganisma berbahaya
dapat dibinuh, namun waktu simpanan adalah tidak lama dan pemprosesan jenis ini
adalah khas untuk cecair sahaja.
(c)
Pendehidratan (dehydration)
Makanan akan dijemur di bawah
cahaya matahari atau meletakkan makanan dalam garam. Penggunaan oven juga boleh
dilakukan. Ikan masin, bunga kekwa, teh dan sayur merupakan contoh makanan yang
melalui proses ini. Jisim makanan kurang dan senang dibawa. Makanan tahan lama dan tidak mudah dijangkiti
mikroorganisma. Rasa berubah dan kebanyakan vitamin termusnah.Pada masa kini, bidang teknolog:i makanan berkembang maju di
Negara kita. Di sinilah terdapat beberapa factor perkembangan
No comments:
Post a Comment